Mbappé szerződtetése óriási meglepetés lenne

A nyár legnagyobb durranása lenne Kylian Mbappé szerződtetése. Vélemény.

 

 

Minden hír arról szól, hogy Zinedine Zidane fő átigazolási célpontja Kylian Mbappé lesz. De egyszerűen nehéz lenne elhinni, hogy Mbappé máris távozna Párizsból, főleg úgy, hogy nem akarják eladni.

 

A PSG arról híres, hogy nem ad el játékost, mert nincs szükségük eladásból befolyó bevételre. Természetesen lenne, de nincs... Olyan háttérrel rendelkezik a klub, amivel minden ajánlatra nemet mondhatnak és költhetnek akár 222 millió eurót Neymarra, vagy 180 millió eurót Mbappéra. Ezek olyan elképesztő összegek voltak, aminek köszönhetően teljesen felborult az átigazolási piac. Előtte nagyon-nagyon ritkán, 100 millió euró körül mozogtak az árak (Cristiano Ronaldo, Gareth Bale és Paul Pogba esetében).

A Real Madridnál átalakítják a nyáron a keretet, mert egyszerűen szükség van néhány poszton a fiatalításra, de a lényeg, Cristiano Ronaldót nem sikerült pótolni. Úgy tűnik Bale is távozhat a nyáron, hacsak nem történik csoda tavasszal és a walesi olyan produkcióval rukkol elő, amivel meggyőzi a francia mestert a maradásról. De a mai sajtóhírek alapján Bale a távozók között lesz, ami elősegíti egy újabb galaktikus szerződtetését.

De, hogy mennyire beszélhetünk galaktikusról, az már más kérdés. Mivel a PSG nincs rákényszerülve az eladásra, így Neymar, vagy Mbappé szerződtetése valahol a 300 millió eurós határnál mozoghat, ami jelen pillanatban, amikor a stadionfelújításra is gondol a klub, egy játékosra, szinte lehetetlenül sok pénz. Ha ennyit fizetnek egy-egy játékosért, akkor végleg megőrül a piac, ami most is teljesen elszállt állapotokat mutat. Éppen ma jelentették be, a Bayern 80 millió eurót fizet Lucas Hernandezért, aki éppen átesik egy térdszalag sérülés miatti műtéten és az idény hátralévő részében már nem lesz bevethető, talán a rajtra már igen.

A Real Madrid galaktikust fog igazolni ugyan, de egy olyan játékost, aki nem simán egy marketing arc, hanem a játéktudása miatt lehet világsztár. Ezért is röpködnek olyan nevek, mint Eden Hazardé, aki 100 millió euró körüli összegért vihető már. Persze nem egyszerű, hiszen a Chelsea pedig nem igazolhat a nyáron új játékost, Hazard elvesztése jobban fájna, mint amit 100 millió euróval nyugtatni lehetne. De Hazard szívesen érkezne a Madridhoz. Persze az ő esetében is kérdés, Zidane világsztárt akar, vagy egyúttal egy pr-játékost is. Neymar esetében dőlne a pénz a marketingből is, újra teltház lenne a stadionban, de kérdés, hogy szakmailag mennyire válna be. Mbappé lenne az igazi célpont, de a fiatal francia jelenleg a PSG legerősebb arca. Nem csak népszerű, de jól is játszik. A klub vezetése nem akarja eladni a világ egyik legjobb játékosát két idény után, mikor igen sokat kockáztatva, leigazolták Mbappét, aki azóta már a világbajnoki cím megszerzéséből is kivette a részét.

A Real Madrid az utóbbi években fiatalokat igazolt, sztárok mentek a keretből, idén nyáron talán megnyílik az átigazolási pénzeszsák és ebben az esetben érkezhet egy-két óriási név. De nem csak Mbappéban, vagy Neymarban érdemes gondolkodni. Hazard mellett, Eriksen, Dele Alli és Harry Kane neve is felmerült már. Kane ára is amúgy valahol 200 millió euró körül mozoghat. Viszont nem szabad elfelejteni, a Real Madrid kerete most sem gyenge, itt-ott szorul csak kiigazításra és úgy látszik, erre megvan a keret, Zidane visszatérésekor úgy tűnt, a sikeredző nem tért volna vissza, ha nem érezné biztosítva a top játékosok szerződtetését.

A Real Madrid talán amiatt van a legnehezebb helyzetben, most már mindenki tisztában van azzal, hogy egy nagy sztárt akarnak igazolni, vagyis vastagon fog majd a tinta, amikor az árról tárgyalnak, de éppen azzal okozná a legnagyobb meglepetést a klub, ha nem egy játékosra, nem egy Mbappéra költene el 300 millió eurót, hanem inkább 2-3 klasszisra, akivel szintén hosszú távon gazdálkodhat a klub és Zidane újra ütőképes csapatot tudna építeni. Persze azért Mbappé jelenleg egy extra galaktikus kategória, akiről minden klub csak álmodozhat. Ha a PSG-t nem kapják el a pénzügyi fair-play megsértése miatt, akkor Mbappé és Neymar szinte biztosan maradni fog és élvezik tovább a mesés szerződésük adta életet.

Mbappé ennek ellenére biztosan meggondolandó célpont a Madrid számára. A játékos ugyan jól érzi magát Párizsban, de továbbra sem biztosítja semmi sem, hogy a következő idényben sikerül végre elérni a nagy célt, a Bajnokok Ligája győzelmet. Kérdés, hogy meddig lesz türelmes, kérdés, hogy a PSG vezetőivel mennyire tud szót érteni Florentino Perez. Mbappé szerződtetése a nyár, sőt a labdarúgás történelmének ledgrágább igazolása lenne. De szüksége van erre a labdarúgásnak és a Real Madridnak?

 

Szerintetek egy 300 millió eurós játékos érkezzen, vagy inkább két-három 100 millió euró körüli, Hazard szintű labdarúgó?

Tags: