Milyen taktikai változtatásokat kellene végrehajtani?

Real Madrid - Egy lehetséges taktika
Real Madrid - Egy lehetséges taktika

Zidane-nak változtatnia kell a jelenlegi taktikán, mert nem működik a Real Madrid játéka, 19 ponttal vannak lemaradva a Barcelona mögött

 

 

Természetesen könnyű mondani, hogy mit változtasson, hiszen a felelősség a vezetőedzőé és a játékosoké, akik vagy végrehajtják azt, vagy sem. De érdemes átgondolni, mit is játszhatna a Real Madrid. Van az alábbi négy lehetőség között olyan is, ami már bevált, van amit csak kipróbált az edző és van olyan is, ami teljesen újat hozna. A döntésben az is nehéz, hogy a változtatásoknak mindig vannak "áldozatai" is. Jelen esetben néhányan kikerülhetnek a kezdőből.

 

Zidane a megérkezésekor nagyszerűen nyúlt bele a csapatba és rakta a középpályára Casemirót, aki stabilitást adott a csapatnak. Majd jött az a változtatás, ami szerint Cristiano Ronaldo már nem bír annyit futni a széleken, ezért legyen befejező csatár a portugál zseniből. Ez nagyon jól működött, amíg ott voltak a keretben az olyan képességű cserék, mint James, Morata, vagy Pepe.

 

A Marca felvázolt néhány változatot, amin el lehet gondolkodni és meg is tettük, mit lehet kezdeni vele.

Az elsőnek Casemiro és Benzema lenne az áldozata. A csatársorban Bale és Cristiano Ronaldo, mögöttük Asensio és Isco együtt, valamint mögöttük egy sorral hátrébb Kroos és Modric. Ezt a taktikát néhány mérkőzésen már próbálta Zidane, fontos, hogy hamar elkezdje a csapat az ellenfél letámadását.

A második verziónak a lényege, hogy három középső védővel állna fel a Madrid, a szárnyakon felfutó védőkkel. Ezt a változatot is alkalmazta már Zidane alatt a csapat. Hátul középen Nacho, Varane, Ramos játszhatnak, Carvajal és Marcelo a széleken segíthetné a támadásokat. Középpályán Kroos és Modric szűr, előttük a két csatár mögött Isco, elől meg Bale és Cristiano.

A harmadik taktikai elem sem új, vissza a jól bevált BBC-hez és a 4-3-3-hoz. Ehhez persze az is kellene, hogy Bale ne legyen állandóan sérült, Benzema meg felgyógyuljon. Ugye ebben az esetben Casemiro középen szűr, mellette Kroos és Modric, elől pedig a Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo hármas támad. Itt ki kell emelni, hogy Benzema lenne középen, mint befejező csatár és Cristiano kimenne vissza a szélre, ahol ugyan többet kellene futnia, de a sebessége még mindig meg van ahhoz, hogy gondot okozzon az ellenfél védőinek.

A negyedik verzió szerint jöhet a 4-2-3-1. Ebben az esetben sincs Casemiro és Benzema. A védők előtt Kroos és Modric, előttük Lucas a jobb szélen, Isco középen, bal szélen Bale, elől pedig Cristiano Ronaldo. Ebben az esetben ki kell emelni Lucas Vazquez szerepét, akire eddig mindig lehetett számítani, igazi jobb oldali támadó. Isco tud szervezni. Cristiano hamis kilencesként is tudna szerepelni. Bale pedig visszakerülhetne a bal oldalra, ahol a Tottenhamben remekelt, bár tény, hogy a vége felé elkezdett középre húzódni ott is, míg Madridban Cristiano miatt átkerült a jobb oldalra.

 

Nem tudni, melyik a legjobb verzió, de az is biztos, hogy ki kell valamit találnia Zidane-nak, mert ugyan a bajnokság szinte biztosan elúszott, de még hátra van a spanyol kupa és ami még fontosabb, a Bajnokok Ligája is.

 

Tags: